Face validity er engelsk for 'åpenbar validitet' og er en form for validitet som bygger på svært enkle kriterier og vurderinger, uten inngående undersøkelser eller grundige drøftinger. I en samfunnsvitenskapelig studie vurderes denne formen for validitet som tilfredsstillende dersom det er åpenbart for både forskeren selv og andre at de innsamlede data er gode og treffende med tanke på studiens intensjoner. Validiteten ansees som lav dersom det er åpenbart at datamaterialet er lite treffende eller gyldige for de studiens problemstillinger.

For eksempel kan den åpenbare validiteten av data i en medisinsk studie basert på et spørreskjema eller en graderingsskala sies være tilfredsstillende hvis skjemaet eller skalaen virker klinisk fornuftig og gyldig ut fra en ren inspeksjon av spørsmålene, uten at det utføres formelle statistiske analyser av validiteten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg