Evaporittkarst

Evaporittkarst. Karren i steinsalt, Spania. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Evaporittkarst, karst dannet i evaporittbergarter (steinsalt, gips, anhydritt) hvor slike bergarter går ut i dagen eller forekommer så nær jordoverflaten at de kan løses av grunnvannet. Man skiller derfor mellom eksponert og overdekket evaporittkarst.

Faktaboks

Uttale
evaporˈittkarst

Evaporitter, som er dannet ved uttørring av vannløsninger, er svært lett løselige i vann, og karstformer dannes meget lett og raskt. Karstformene er de samme som i karbonatkarst (se karstlandskap), men når ikke samme store dimensjoner. Dette skyldes i noen grad at evaporittbergartene er mekanisk svakere enn kalkstein, og grotter vil f.eks. falle sammen på et tidligere stadium. En av de lengste grottene i verden, Optimisticeskaya i Ukraina som er 180 km lang, er dannet i gips.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg