Egenkapitalrentabilitet viser avkastningen på egenkapitalen som er investert i en bedrift.

Rentabilitetsmåling innebærer at avkastningen måles i prosent og sammenlignes med et avkastningskrav.

Det klassiske utgangspunktet for måling av egenkapitalrentabilitet er årsresultatet (teller) sammenholdt med egenkapitalen (nevner).

Siden egenkapitalen som er investert som regel endres gjennom året, benytter man et gjennomsnitt av inngående og utgående egenkapital som nevner i beregningen. Gjennomsnittlig egenkapital = (egenkapital 01.01 + egenkapital 31.12)/2.

Hyppig anvendt formel for egenkapitalrentabilitet blir derfor:(Årsresultat * 100%) / gjennomsnittlig egenkapital

Noen velger alternative tilnærminger til årsresultatet i telleren. Det kan for eksempel skyldes at årsresultatet kan være veldig påvirket av engangsposter eller spesielle hendelser, hvilket utløser et ønske om å ta utgangspunkt i en teller som gir et mer representativt bilde av den underliggende driften i selskapet. Slike justeringer blir utgangspunktet for en normalisert resultat- og rentabilitetsberegning.

Kreditorer har større sikkerhet for sine investeringer (utestående lånekrav) enn aksjonærer (de som investerer i egenkapital), blant annet fordi de kan ta pant i eiendeler som sikkerhet for lån og fordi de har høyere prioritet ved en eventuell konkurs. Det forutsettes derfor at man oppnår høyere avkastning på egenkapital enn ved å låne ut penger (være kreditor). Som en konsekvens forventes det en høyere avkastning på egenkapitalen enn totalkapitalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg