Dollhus, eller dårehus, samleanstalt for flere mentalt avvikende fra et større opptaksområde under samme tak og oppsyn, fra siste del av 1700-tallet. Dollhusene kunne være tilknyttet de gamle uspesifiserte pleieanstaltene kalt hospitaler som egne avdelinger, gjerne i en side- eller frittstående bygning, eller andre typer antstalter (arbeidshus, lasaretter, fattighus).

Overgangen til dollhus kom delvis som svar på krav fra tvangsanstaltene om å bli kvitt et besværlig og uproduktivt klientell, og delvis etter et gradvis skifte i holdninger i retning av en mer filantropisk behandling. Slike lokale samleanstalter kom i Bergen i 1762, ved Oslo hospital i 1776 og i Trondheim i 1779. I Arendal ble det i 1795 oppført et fattighus med en liten dollhusavdeling, Christiansand fikk dollhus i 1812, og dollhuset på Hedemarken ble opprettet i en liten sidebygning til arresten på Olsrud i Vang i 1820. I hovedstaden Christiania ble det ikke opprettet eget dollhus før i 1829, da det ble skilt ut en avdeling med ni plasser for denne gruppa i en sidefløy på Mangelsgården, som en del av arbeidsanstalten Prinds Christian Augusts Minde. Byen hadde til den tid vært henvist til å betale for plasser ved Oslo hospitals dollhus i Aker. Avdelingen vokste ut og ble autorisert som asyl i 1850-51 med 60 plasser, utvidet til 120 plasser i 1862, og flyttet i 1905-08 til Dikemark i Asker.

Dollhusene var underlagt det lokale fattigvesenet. Standarden var neppe høyere enn ved andre av fattigvesenets anstalter på denne tida, selv om de nok materielt sett innebar noe bedre forhold enn de gamle dårekistene. De hadde stadig primært en oppbevaringsfunksjon. Enkelte har antakelig drevet litt forsøksvirksomhet med terapeutisk praksis rettet inn mot det psykiske avviket (som Bergens mentale sykehus fra 1833, ikke riktig et tradisjonelt dollhus og ikke helt et moderne asyl, men en mellomting), men foreløpig er lite kjent om metodene før 1850.

Med Sinnssykeloven av 1848 skulle dollhusene erstattes av asyler under medisinsk ledelse, noe som for en stor del skjedde ved at de ble modernisert og utvidet.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.