Disulfiram, tetraetyltiuramdisulfid, legemiddel som brukes i behandlingen av alkoholisme (kjent under norsk varemerke aversan og dansk antabus). Stoffet er i seg selv uten virkning på kronisk alkoholisme, men det fører til at senere alkoholtilførsel vil gi ubehagelige symptomer hvis alkohol inntas i løpet av de første 12–14 timer.

Virkningen av disulfiram kommer av at stoffet påvirker forbrenningen av alkohol, sannsynligvis ved at det skjer en opphoping av et mellomstadium i alkoholomsettingen, acetaldehyd. 5–15 minutter etter at pasienten har drukket alkohol, kommer det til ubehagelige fenomener, som rødme, rødhet i øynene, hjertebank, hodepine, kvalme, brekninger og blodtrykksfall. Den sterke rødheten i ansiktet er gjerne ledsaget av dunkende fornemmelser i hodet og følelse av tranghet i halsen, og at hodet er for trangt. Sterkere symptomer, med blekhet, blodtrykksfall og kvalme kommer gjerne først etter ½–1 time. Har det vært tatt inn større mengder alkohol, kan det føre til besvimelse, tegn på sjokk og kretsløpsvikt.

Disse bivirkninger pleier å være ufarlige for friske mennesker, men kan være farlige for pasienter med hjerte-, nyre- eller lungesykdommer, eller sukkersyke. Ingen som har slike sykdommer, bør behandles med disulfiram. En pasient bør stå under medisinsk kontroll så lenge han får disulfirambehandling.

Behandling av alkoholisme med disulfiram er ingen lettvint måte å behandle alkoholmisbruk på. Metoden kan være av betydelig nytte for en pasient i en overgangstid, før motivasjonen er blitt sikrere. Man må i alminnelighet ikke prøve å gjennomføre disulfirambehandling mot pasientens vilje eller uten hans vitende (ved å smugle disulfiram i maten o.l.).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.