Demonstrativer er en undergruppe av ordklassen determinativer. Demonstrativer peker på eller viser til referenter, altså noe konkret eller noe abstrakt, i en tekst eller i en situasjon. For eksemepl den katten, denne diskusjonen eller disse problemene.

Faktaboks

Uttale
demˈonstrativ

Demonstrativer kan brukes deiktisk og anaforisk. Når de brukes deiktisk peker de til noe i den situasjonen man befinner seg i, slik som i det treet blomstrer om høsten. Når de brukes anaforisk peker de tilbake på noe i teksten, slik som i disse argumentene ble gjentatt under hele møtet.

I norsk kan demonstrativer uttrykke to ulike distanser i tid eller rom. Denne, dette og disse viser til ting som er nære den som taler, enten i tid, som i denne uken eller i rom, som i denne jakken. Den, det og de viser til ting som er lenger fra taleren, enten i tid, som i det året eller i rom, som i det eplet.

Demonstrativer kalles også pekeord, og ble i tidligere terminologi kalt påpekende pronomen.

I dagligtale brukes demonstrativ om det å innta en konfronterende eller utfordrende holdning mot noen, som i «hun lot demonstrativt være å hilse».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg