Skjøteklemme
Da curryklemmen kom på 1920-30-tallet, var den laget av tre eller metall.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Curryklemme er en skjøteklemme utviklet av legen, sjømannen og forfatteren Manfred Curry. Disse er mye brukt for å holde i den løpende riggenseilfartøy.

Faktaboks

Også kjent som

skjøteklemme, kløtte

Curryklemmen består av to fjærbelastede tyggere som skjøtet kiles mellom. I tyggerne, eller hendlene, er det små tenner eller riller som skaper høy friksjon mellom klemmen og skjøtet.

Når det trekkes i skjøtet vil tyggerne føres mot hverandre med en kraft som stiger i takt med trekkraften i skjøtet. Det betyr at jo mer en forsøker å trekke i skjøtet, jo hardere biter klemmen seg fast. Trekk i motsatt retning vil derimot løsne tyggerne, slik at skjøtet løper gjennom klemmen. For å løsne skjøtet helt, kan en rykke skjøtet opp fra klemmen.

Curryklemmen, som i dag bare kalles skjøteklemmen, ble populær fordi en slapp å gjøre skjøtet fast i en koffernagle, kryssholt, stikker, og liknende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg