Brannkum med hakestykke og kuleventil. På bildet har hakestykket grønn farge, og kuleventilen er gul.
Brannkum med hakestykke og kuleventil. På bildet har hakestykket grønn farge, og kuleventilen er gul.
Lisens: CC BY SA 3.0
Skilt som angir at brannkum er lokalisert 6,5 m fra skiltet.
Skilt som angir at brannkum er lokalisert 6,5 m fra skiltet.
Lisens: CC BY SA 3.0

Brannkum er en støpt eller murt kum, med åpning ned fra gateplan til vannledningsnettet. I brannkummen er det fast montert utstyr, beregnet for kopling til brannvesenets armatur og slanger for å distribuere trykkvann til brannslokking. Koplingen er et hakestykke med kuleventil som en brannstender kan koples til. Når en brannstender er tilkoblet, virker den som en brannhydrant. Brannvesenets rutiner er gjerne at vannet ledes til brannbil eller egen trykkforsterkningspumpe for å sikre tilstrekkelig vanntilførsel og trykk til brannslokking.

En brannkum har den fordelen at vannuttaket er frostfritt og vedlikeholdskostnadene er små. Brannkummer er som hovedregel plassert i vegkryss eller innkjørsler til samling av bygninger, slik at kumlokket rutinemessig ryddes for snø.

En brannkum har den ulempen framfor en brannhydrant at de ikke alltid er lette å finne. Derfor finnes anvisningsskilt på nærmeste stolpe, gjerde eller husvegg der avstanden og retningen til brannkummen er angitt. En annen ulempe i forhold til en brannhydrant er at brannfolkene må ta seg ned i kummen for å kople på brannstenderen. Den såkalte bergensstenderen er imidlertid så lang og kummene såpass grunne at den kan tilkoples hakestykket fra bakkenivå.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg