brannkum

Brannkum med hakestykke og kuleventil. På bildet har hakestykket grønn farge, og kuleventilen er gul.
Lisens: CC BY SA 3.0
Skilt som angir at brannkum er lokalisert 6,5 m fra skiltet.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Brannkum er en støpt eller murt kum, med åpning ned fra gateplan til vannledningsnettet. I brannkummen er det fast montert utstyr, beregnet for kopling til brannvesenets armatur og slanger for å distribuere trykkvann til brannslokking. Koplingen er et hakestykke med kuleventil som en brannstender kan koples til. Når brannstender er tilkoblet, virker den som en brannhydrant. Brannvesenets rutiner er gjerne at vannet ledes til brannbil eller egen trykkforsterkningspumpe for å sikre tilstrekkelig vanntilførsel og trykk til brannslokking.

En brannkum har den fordelen at vannuttaket er frostfritt og vedlikeholdskostnadene er små. Brannkummer er som hovedregel plassert i vegkryss eller innkjørsler til samling av bygninger, slik at kumlokket rutinemessig ryddes for snø.

En brannkum har den ulempen framfor en brannhydrant at de ikke alltid er lette å identifisere. Derfor finnes anvisningsskilt på nærmeste stolpe, gjerde eller husvegg der avstanden og retningen til brannkummen er angitt. En annen ulempe i forhold til en brannhydrant er at brannfolkene må ta seg ned i kummen for å kople på en brannstender.

Den såkalte bergensstenderen er imidlertid så lang og kummene såpass grunne at den kan tilkoples hakestykket fra bakkenivå.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg