Blending er den skadelige virkningen som de lyseste delene av synsfeltet har på en person, for eksempel når man får skarpt lys fra en møtende bil i øynene. Virkningen er oftest forbigående.

Faktaboks

Også kjent som

motlys

Grader av blending

I mild form fører blendingen til at oppmerksomheten ledes bort fra det man egentlig ønsker å se på og mot det blendende objektet. Når blendingen blir kraftigere, virker den ubehagelig, og om den varer over tid kan den føre til tretthet.

Ved blending blir pupillåpningen mindre enn det luminansen i det øvrige synsfeltet skulle tilsi, slik at evnen til å oppfatte andre objekter og detaljer i synsfeltet blir redusert, eller i verste fall helt borte. Et godt eksempel på dette er blending på grunn av billys.

Kraftig blending kan gi opphav til merkbare etterbilder som setter seg fast på netthinnen for kortere eller lengre tid. I verste fall kan øyet ta skade (se også blending − medisin).

Direkte og indirekte blending

Man skjelner mellom direkte blending, hvor lyskilder med sterk luminans stråler direkte i øynene, og indirekte blending, som er refleksjon fra mer eller mindre blanke overflater innenfor synsfeltet.

Kontrastblending

Kontrastblending kan oppstå på steder der store, svært lyse flater ligger inntil store mørke flater.

Overgangsblending

Overgangsblending oppstår når øyne som er tilpasset svak belysning plutselig utsettes for kraftig lys, for eksempel når man kjører ut av en mørk tunnel.

Tiltak for å begrense blending

Tiltak for å begrense blendingen i rom kan være å plassere lysarmaturene høyt, eller kanskje snu armaturene 90°. Det kan også hjelpe med bedre avskjerming av armaturene, eller bytte til armaturer som gir mer oppadrettet lys. Faren for blending reduseres også ved å ha lysere farger på vegger og tak, da dette vil utjevne luminansforskjellene i rommet og dermed redusere faren for blending.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg