Artikkelstart

Blending er den skadelige virkning som de lyseste deler av synsfeltet utøver på iakttageren. Blendingen kan være av direkte eller indirekte karakter (refleksjon). Virkningen er oftest forbigående.

Faktaboks

Også kjent som

motlys

Grader av blending

I mild form leder blendingen til at oppmerksomheten trekkes bort fra det man egentlig ønsker å se på og mot det blendende objektet. Når blendingen blir kraftigere virker den ubehagelig, og om den varer over tid kan den føre til tretthet.

Ved blending blir pupillåpningen mindre enn det luminansen i det øvrige synsfeltet skulle tilsi, slik at evnen til å oppfatte andre objekter og detaljer i synsfeltet blir redusert, eller i verste fall helt borte. Et godt eksempel er blending av billys.

Kraftig blending kan gi opphav til merkbare etterbilder som setter seg fast på netthinnen for kortere eller lengre tid. I verste fall kan øyet ta skade (se også blending − medisin).

Direkte og indirekte blending

En skjelner mellom direkte blending, hvor lyskilder med sterk luminans stråler direkte i øynene, og indirekte blending, som er refleksjon fra mer eller mindre blanke overflater innenfor synsfeltet.

Kontrastblending

Kontrastblending kan oppstå på steder der store meget lyse flater ligger inn til store mørke flater.

Overgangsblending

Overgangsblending oppstår når øyne som er tilpasset svak belysning plutselig utsettes for kraftig lys, for eksempel når man kjører ut av en mørk tunnel.

Tiltak for å begrense blending

Tiltak for å begrense blendingen i rom kan være å plassere lysarmaturene høyt, eller kanskje snu armaturene 90°. Det kan også hjelpe med bedre avskjerming av armaturene, eller bytte til armaturer som gir mer oppadrettet lys. Faren for blending reduseres også ved å ha lysere farger på vegger og tak, da dette vil utjevne luminansforskjellene i rommet og dermed redusere faren for blending.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg