befuktning

Artikkelstart

Befuktning, økning av innholdet av fuktighet (vanndamp) i luften. Fuktinnholdet kan økes ved tilførsel av forstøvet vann eller vanndamp. Befuktning kan skje lokalt ved spesielle befuktere, eller sentralt i ventilasjonsanlegget.

Befuktning er nødvendig av hensyn til produksjonen i en del industrielle sammenhenger (for eksempel i trykkerier og tekstilfabrikker). I operasjonssaler befuktes luften for å hindre elektrostatiske utladninger, og i museer for å bevare kunstverker.

Mennesket mangler sanseorganer som registrerer luftfuktigheten, men ettersom fuktigheten påvirker andre faktorer i luften (som støvinnhold og statisk elektrisitet) vil den virke indirekte på oss; følelsen av «tørr luft» om vinteren kan for eksempel skyldes høy lufttemperatur og støv i romluften.

Befuktning av luft er meget energikrevende, og spesielt luftfuktere som tilfører luften fuktighet i form av forstøvet vann, danner grobunn for sopp, bakterier og andre mikroorganismer som kan være ubehagelige, til og med helseskadelige. Befuktning bør derfor kun skje der dette er strengt nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg