beagle

Beagle av . CC BY SA 2.0

Beagle, hunderase, engelsk drivende hund, konstant av eksteriør allerede på 1500-tallet. Opprinnelig brukt som flokkjagende harehund, nå vesentlig utstillingsrase og familiehund, populær i alle vestlige land. Brukes som enkeltjagende hare- og revehund i Norge, Sverige og Finland, i Norge og Sverige brukes også beaglen som enkeltjagene rådyrhund. Beaglene brukes også på viltspor, og mange er godkjente ettersøkshunder. Rasen brukes også en del som forsøksdyr i utlandet. Ellers brukes den blant annet som søkshund for tollvesenet, spesielt i England.

Faktaboks

Uttale
bˈi:gl

Beskrivelse

Kompakt, kraftig; foretrukket mankehøyde 33–41 cm-> bør endres til FCI sin Standard. Opptil 41 cm i mankehøyde kommer av reglene for jakt på rådyr! Ganske langt, kraftig hode; brune øyne med mildt uttrykk; tynne, temmelig lange ører; høyt ansatt og båret hale med hvit haletupp; kort, tett pels; tricolor eller lemon (houndfarger)- bortsett fra leverfarge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Hans Jørgen Arnesen

Har hatt 4 Beagels. 2 var utmerkede harehunder. 2 av dem var litt for glad i rådyr, og jeget disse for lenge. En av disse jaget hare bra, men la av da den ble viltsporhund. Den likte sporing best, og taklet dette meget bra. Ble beste hund på prøven til Østfold Harehund Klubb det året han startet.Den fant mange skadede og døde rådyr for uheldige bilførere og jegere. Beagel er en fin familiehund, og en brukenes hun til hare. På rådyr går det en smule for fort , etter min mening.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg