Beagle

Beagle er en hunderase, en engelsk drivende hund, og har hatt sitt nåværende utseende allerede på 1500-tallet. Opprinnelig ble den brukt som flokkjagende harehund, nå brukes den i hovedsak som utstillingsrase og familiehund, og en er populær i alle vestlige land.

Faktaboks

Uttale
bˈi:gl

I Norge, Sverige og Finland brukes den som enkeltjagende hare- og revehund, og i Norge og Sverige brukes også beaglen som enkeltjagene rådyrhund. Beaglene brukes også på viltspor, og mange er godkjente ettersøkshunder. Rasen brukes også en del som forsøksdyr i utlandet. Ellers brukes den blant annet som søkshund for tollvesenet, spesielt i England.

Beskrivelse

Beaglen er kompakt, kraftig; og foretrukket mankehøyde er 33–41 cm. Den har ganske langt, kraftig hode; brune øyne med mildt uttrykk; tynne, temmelig lange ører; høyt ansatt og båret hale med hvit haletupp. Den har kort, tett pels; tricolor eller lemon (houndfarger)- bortsett fra leverfarge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Hans Jørgen Arnesen

Har hatt 4 Beagels. 2 var utmerkede harehunder. 2 av dem var litt for glad i rådyr, og jeget disse for lenge. En av disse jaget hare bra, men la av da den ble viltsporhund. Den likte sporing best, og taklet dette meget bra. Ble beste hund på prøven til Østfold Harehund Klubb det året han startet.Den fant mange skadede og døde rådyr for uheldige bilførere og jegere. Beagel er en fin familiehund, og en brukenes hun til hare. På rådyr går det en smule for fort , etter min mening.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg