bærbar PC

bærbar PC, personlig datamaskin (PC) som er liten og lett og har nedslåbar skjerm, slik at man enkelt kan ta den med seg og bruke den på ulike steder. Bærbare datamaskiner kom på markedet allerede i begynnelsen av 1980-årene, men først mot slutten av tiåret ble de tilstrekkelig lette og kraftige og fikk gode nok batterier til å få gjennomslag i markedet. Fra denne tiden stammer den engelske betegnelsen laptop.

Faktaboks

Etymologi

PC - Personal Computer

I dag (2017) er bærbare PCer meget kompakt konstruert, med lav vekt, LCD-skjermer av høy kvalitet, oppladbare batterier til mange timers bruk, og datakraft fullt på høyde med bordmodellene.

I starten var de bærbare maskinene ofte tilleggsutstyr til en kraftigere bordmodell. Ved hjelp av en dokkingstasjon (engelsk: docking station) kan en bærbar maskin utgjøre sentralenheten i et stasjonært system og dermed gjøre tradisjonelle bordmodeller overflødig.

Mange oppgaver som tidligere ble utført på bærbare PCer gjøres nå på nettbrett og smarttelefoner. PCens fordeler er at de har et ordentlig tastatur, og at de enkelt kan kople seg til mange eksterne enheter som mus og skriver.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg