Båndtvang er plikten til å holde hund i bånd eller ha hunden forsvarlig innestengt eller inngjerdet. Rypejakt med fuglehund (gordon setter) i Dovrefjell.
/NTB scanpix.

Båndtvang er plikten til å holde hund i bånd eller ha hunden forsvarlig innestengt eller inngjerdet. Den lovbestemte båndtvangen gjelder fra og med 1. april til og med 20. august (hundeloven av 4. juli 2003 nr. 74 § 6). Den enkelte kommune kan i tillegg gi egne forskrifter om båndtvang etter nærmere fastsatte kriterier. Typiske eksempler og kriterier er blant annet i og i tilknytning til boligområder og handleområder, i parker, ved gravplasser, i og ved skoler og bestemte områder som benyttes av allmennheten til tur- og rekreasjonsområder.

Formålet med båndtvang er å sikre at hunden ikke jager eller skader storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.

Det finnes likevel en del unntak for eksempel i forbindelse med hunder som brukes til reindrift og bufehunder som vokter bufe. Videre er det også unntak fra båndtvang for hunder som brukes i aktiv tjeneste i politi-, toll-, militær- og redningstjeneste (hundeloven § 9). De fleste politivedtekter inneholder lignende bestemmelser av hensyn til orden og renslighet. Hundeloven og viltloven inneholder bestemmelser om rett til å avlive hunder under visse forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg