båndtvang

Båndtvang er plikten til å holde hund i bånd eller ha hunden forsvarlig innestengt eller inngjerdet. Rypejakt med fuglehund (gordon setter) i Dovrefjell.
/NTB scanpix.

Artikkelstart

Båndtvang er plikten til å holde hund i bånd eller ha hunden forsvarlig innestengt eller inngjerdet. Den lovbestemte båndtvangen gjelder fra og med 1. april til og med 20. august (hundeloven av 4. juli 2003 nr. 74 § 6). Den enkelte kommune kan i tillegg gi egne forskrifter om båndtvang etter nærmere fastsatte kriterier. Typiske eksempler og kriterier er blant annet i og i tilknytning til boligområder og handleområder, i parker, ved gravplasser, i og ved skoler og bestemte områder som benyttes av allmennheten til tur- og rekreasjonsområder.

Formålet med båndtvang er å sikre at hunden ikke jager eller skader storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.

Det finnes likevel en del unntak for eksempel i forbindelse med hunder som brukes til reindrift og bufehunder som vokter bufe. Videre er det også unntak fra båndtvang for hunder som brukes i aktiv tjeneste i politi-, toll-, militær- og redningstjeneste (hundeloven § 9). De fleste politivedtekter inneholder lignende bestemmelser av hensyn til orden og renslighet. Hundeloven og viltloven inneholder bestemmelser om rett til å avlive hunder under visse forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg