Ankerstokk
Et stokkanker med todelt ankerstokk: Ankerlegg (B), ankerstokk (s), krone eller kryss (c), armer (g), og fluker (h). Ankerringen og ankerøyet kan sees på toppen av ankeret.
Av /Chambers's Twentieth Century Dictionary of the English Language.

Ankerstokk er stokken på et stokkanker. Denne stokken står på tvers av ankerets legg øverst sammen med ankerøyet. I tillegg står ankerstokken på tvers av ankerets klør, kalt armer.

Faktaboks

Også kjent som

stokken

Tradisjonelt har ankerstokken vært av eik eller en annen hard tresort, men det har også vært laget av metall. Når ankeret legger seg på bunnen og blir trukket av ankerkjettingen, sørger stokken for at ankeret vrir seg til armene står loddrett og stokken ligger vannrett. Flukene på ankerets armer graver seg deretter ned i havbunnen, og det setter seg fast.

Ankerstokken kan være hel, eller den kan være todelt på langs. Ved hjelp av jernringer, nagler, ankervorter, brystninger og andre låsemekanismer blir stokken holdt fast i ankerleggen uten å vri seg om denne. Stokken kan også være tredd gjennom et eget hull, kalt øye, på ankerets legg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg