Anisverbena er en plante i jernurtfamilien. Planten brukes som prydplante på grunn av blomstene og duften. Bladene brukes i matlaging og som smakstilsetning i leskedrikker. Av planten utvinnes eteriske oljer som brukes i parfyme og legemidler.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lippia alba

Beskrivelse

Liten, greinete busk, opptil 1,5 meter høy. Bladene er motsatte, lansettformede og ca. 1–3 cm lange. Blomstene sitter i klaser, og de er små og rosa, lilla eller hvite.

Utbredelse

Anisverbena er har stor utbredelse i Karibia, Sør- og Mellom-Amerika,

Bruk

Blader fra anisverbena brukes først og fremst lokalt og er velegnet til fisk, kylling, i supper, dressinger, marinader, salater, desserter og til urtete. Bladene brukes også i fruktsalater.

En varietet Aztec sweet herb (Phyla dulcis) benyttes som søtningsmiddel og smakstilsetning i desserter og leskedrikker.

Av planten utvinnes eterisk olje som brukes i parfyme- og legemiddel- industrien.

Anisverbena dyrkes ofte som prydplante på grunn av sine vakre blomster og behagelige duft.

Smak

Smaken er sitrusaktig med hint av anis.

Navn

Anisverbena har mange lokale navn i Sør-Amerika:

  • Colombia: prontoalvio
  • Brasil: erva cidreira, alecrim do campo og salva blanca
  • Costa Rica: juanilama
  • Argentina: salvia morada.
  • Flere spanske navn: menta/salvia americana og hierba negra
  • Engelsk: bushy matgrass/lippia, oacava lemon vervena, ginger grass, white oregano.

Den lokale varieteten Lippia dulcis er kjent under flere navn:

  • Engelsk: Aztec sweet herb, honeyherb
  • Spansk: hierba dulce
  • Hahuatl: tzopelic-xihuitl

Folkemedisin

I den lokale folkemedisinen har urten tradisjon i behandling av blant annet tarmgass, søvnløshet og hysteri.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lippia alba
GBIF-ID
2925385

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg