Yingluck Shinawatra

Faktaboks

Yingluck Shinawatra
Født
21. juni 1967, Thailand

Artikkelstart

Yingluck Shinawatra er en thailandsk politiker for Phuea Thai-partiet og statsminister i Thailand i perioden 5. august 2011 til 7. mai 2014 Yingluck er søster til den omstridte politikeren Thaksin Shinawatra.

Yingluck var Thailands første kvinnelige statsminister. Hun var stort sett ukjent i thailandsk politikk før valget 3. juli 2011, da partiet hennes vant 53 prosent av plassene i parlamentet, men hun viste seg å være en robust realpolitiker.

Amnestiforslaget som ble behandlet i parlamentet 1. november 2013, som blant annet ville gitt hennes bror, Thaksin, mulighet til å returnere til Thailand, ble begynnelsen på slutten av hennes regjeringstid. I seks måneder mobiliserte People’s Democratic Reform Commitee for hennes avgang med demonstrasjoner i gatene, og 7. mai 2014 ble hun avsatt av en dom i forfatningsdomstolen. Hennes omplassering av sjefen for nasjonalt sikkerhetsråd (National Security Counsil, NSC), Thawil Pliensri, ble dømt grunnlovsstridig. Kort tid etter hennes avsettelse tok hæren i Thailand makten i et militærkupp.

Etter en langvarig rettsprosess stod Yingluck i 2017 anklaget for forsømmelse i forbindelse med et feilslått ris-subsidieprogram under hennes regjeringstid. Da dommen skulle leses 25. august, unnlot hun å møte i retten. Det ble snart klart at hun hadde forlatt landet. Domfellelsen ble utsatt til 27. september, og Yingluck ble dømt til fem års fengsel. Hennes politiske støttespillere anklaget rettssaken for å være politisk motivert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg