Wilhelm Wundt var en tysk psykolog, fysiolog og filosof. Han var professor i Leipzig fra 1875, der han grunnla verdens første psykologiske laboratorium i 1879.

Wundt hevdet at enkle og grunnleggende psykologiske prosesser. sansninger, forestillinger, oppmerksomhet, assosiasjon og elementære følelser, kunne studeres vitenskapelig ved hjelp av introspeksjon under kontrollerte betingelser, og grunnla dermed «den nye psykologien» som eksperimentell vitenskap. Wundt tiltrakk seg og inspirerte elever fra mange land, publiserte resultatene fra laboratoriet i Leipzig i et eget tidsskrift, Philosophische Studien, som ble grunnlagt i 1881. Han fremstilte syntesen av sitt forskningsprogram i hovedverket Physiologische Psychologie, i seks reviderte og forøkede utgaver fra 1874 til 1911.

I de siste årene av sitt liv gjennomførte han andre del av sitt psykologiske program; studiet av de høyere psykologiske prosesser gjennom sammenlignende studier av språk, kulturformer og kulturprodukter, som ble publisert i Völkerpsychogie (10 bind, 1911–1920), som imidlertid kom til å øve mindre innflytelse på psykologiens videre utvikling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.