Faktaboks

Wigan
Uttale
wˈigən

Wigan er en by og bykommune i Storbritannia, England, i Greater Manchester storbyfylke, 25 kilometer nordøst for Liverpool. Byen ligger langs elven Douglas og Leeds–Liverpool-kanalen. Wigan hadde 103 608 innbyggere ved folketellingen i 2011, mens bykommunen hadde 317 849 innbyggere og et areal på 188 kvadratkilometer.

Tradisjonelt har kullgruve- og tekstilindustrien vært de viktigste næringene i Wigan. Kull ble utvunnet allerede på 1500-tallet, samtidig som tekstilindustrien var godt utviklet. Etterspørselen etter kull økte kraftig på 1700- og 1800-tallet da industrialiseringen tok til, og medførte en betydelig økning i antall fabrikker og et langt høyere folketall. Industrialiseringen ble fremskyndet ved anleggelsen av kanaler og jernbaner for å frakte kull, metaller og tekstiler. Utover 1900-tallet avtok tekstilproduksjonens betydning, den siste kullgruven ble nedlagt i 1993, og matforedling, maskin-, metall- og papirindustri har overtatt som de viktigste næringene.

Wigan fikk bystatus i 1246.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg