Voyager (fly)

Voyager
Av /NTB Scanpix ※.
Voyager
San Diego Air and Space Museum.

Artikkelstart

Voyager er et amerikansk eksperimentfly som i 1986 ble benyttet for å fly Jorden rundt uten mellomlanding og uten etterfylling av brensel. Det var det første flyet som gjorde dette.

Faktaboks

Uttale
vˈåiədʒə

Voyager ble fløyet av Dick Rutan og Jeana Yeager. Starten foregikk fra Edwards Air Force Base i California 14. desember 1986 og flygningen gikk vestover. Da Voyager etter å ha fløyet jorden rundt landet på Edwards Air force Base 23. desember, hadde flyet tilbakelagt 40 212 kilometer på ni dager og tre minutter. Voyager holdt verdensrekorden for absolutt distanse frem til den ble slått av GlobalFlyer i 2006.

Voyager ble designet av Burt Rutan, Dick Rutans bror, og fløy første gang 22. juni 1984. Det ble brukt komposittmaterialer i konstruksjonen av flyets skrog og vinger for å holde vekten nede, og flyet ble utstyrt med 17 drivstofftanker med en samlet kapasitet for over tre tonn drivstoff. Av flyets to motorer ble begge brukt under take-off og landing, mens under flygning ble bare den bakre motoren brukt for å spare drivstoff.

Voyager er bevart og er i dag utstilt ved National Air and Space Museum i Washington, D.C.

Spesifikasjoner

Voyager var utstyrt med to Teledyne Continental firesylindrede boksermotorer, den foran med en ytelse på 130 hestekrefter og den bakre med en ytelse på 110 hestekrefter.

  • Vingespenn: 33,76 meter
  • Lengde: 8,90 meter
  • Maksimal startvekt: 4,4 tonn
  • Gjennomsnitthastighet under flygningen rundt jorden: 185 km/t

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg