Burt Rutan

Faktaboks

Burt Rutan
egentlig Elbert Leander Rutan
Uttale
rˈu:tən
Født
17. juni 1943, Portland, Oregon
Burt Rutan
San Diego Air & Space Museum Archives.

Burt Rutan er en amerikansk flyingeniør utdannet ved California Polytechnic Institute. Han er mest kjent for sitt romfartøy SpaceShipOne.

Karriere

Rutan har ved hjelp av nye sterke og lette materialer frembrakt en rekke vellykkede, ofte uortodokse konstruksjoner, som for eksempel Voyager, et tomotors, propelldrevet fly som med broren Dick Rutan og Jeana Yeager 23. desember 1986 fullførte den første flygning rundt Jorden uten mellomlanding og brenselfylling.

Rutan etablerte i 1982 Scaled Composites, Inc., som stod bak konstruksjon og bygging av SpaceShipOne. Dette flylignende, suborbitale romfartøyet var i juni 2004 historiens første privatfinansierte på snartur i rommet, og vant 4. oktober samme år Ansari X-prisen på 10 millioner dollar for to flygninger i løpet av to uker til over 100 kilometer høyde; med pilot pluss vekt tilsvarende ytterligere to personer. Selskapet inngikk deretter kontrakt med det britiske Virgin Galactic om bygging av en serie noe større SpaceShipTwo-fartøyer, som etter planen skal brukes for å fly romturister i suborbitale baner.

Scaled Composites bygde også GlobalFlyer, et jetdrevet fly som 3. mars 2005, med Steve Fossett som pilot, fullførte den første soloflygning rundt Jorden uten mellomlanding og brenselfylling. 8.–11. februar 2006 fløy Fossett i GlobalFlyer en strekning på hele 42 460 kilometer, rekord til da.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg