Holmenkollen/Voksenåsen.

Voksenåsen er en ås i Oslo som ligger i bydelen Vestre Aker, 8 kilometer i luftlinje nordvest for bysenteret og vel 500 meter over havet.

Opprinnelig ble Voksenåsen brukt om hele høydedraget med Holmenkollen, Voksenkollen og Tryvannshøgda, men er nå brukt om åsen som begrenses i nord, vest og sør av Holmenkollbanen. Den har noe villabebyggelse og flere hoteller, blant annet Voksenåsen Hotell (opprinnelig «Svenskhemmet Voksenåsen»), Soria Moria konferansesenter (eid av Den norske lægeforening) og Lysebu konferansesenter (Fondet for dansk-norsk samarbeid).

På Voksenåsen ligger også kongefamiliens eiendom Kongsseteren. Det er utsyn mot Sørkedalen i vest og byen i sør og sørøst.

Navnet er etter Voksen gård i sørvest, av vágr, 'våg', og vin, 'naturlig eng'. Våg er brukt om hele eller den østre delen av Bogstadvannet nord for gården.

Kart

Voksenåsen
Voksenåsen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg