Umpumulo er en norsk misjonsstasjon i Natal, Sør-Afrika, som ble grunnlagt i 1850 av Hans P. S. Schreuder. Stasjonen er Det Norske Misjonsselskaps eldste. Den første kirken på stasjonen ble vigslet i 1861. Umpumulo var på 1800-tallet sete for misjonens trykkeri og forlag, fra 1893 ble misjonens lærerskole etablert på stasjonen og fra 1930-årene et sentrum for misjonsarbeid med syke. I 1962 ble det etablert utdanning for teologer, og stasjonen ble også sete for administrasjonen til den forente evangeliske lutherske kirke blant zulufolket. Senere er de selvstendige lutherske kirkene organisert under navnet Evangelical Lutheran Church in Southern Africa.

Faktaboks

Uttale
umpumˈulo

Lærerskolen

Lærerskolen på stasjonen var et fellestiltak med andre lutherske misjoner. I perioden 1912–1960 ble skolen drevet i samarbeid med og med økonomisk støtte fra myndighetene. Etter at den Sør-Afrikanske staten overtok ledelsen av skoler for den afrikanske befolkningen, brøt misjonen samarbeidet på grunn av den rasistiske apartheid-politikken.

Sykehuset og den teologiske utdanningen

I 2019 drives sykehuset som ble startet av misjonen som et lokalsykehus under Health District of the Province of KwaZulu-Natal. Den teologiske utdanningen er en del av United Evangelical Lutheran Church in Southern Africa og er en del av Lutheran Theological Institute (LTI) som er navnet på det konsoliderte Umphumulo Lutheran Theological Seminary (LTS) og The Lutheran House of Studies in Pietermaritzburg (Luthos). Utdanningen har studenter fra hele verden.

Historisk betydning

Umpumulo var under det hvite mindretallsregimet et viktig sentrum for arbeidet for likestilling og demokrati. Tradisjonen som selvstendig uavhengig korrektiv til myndigheter og undertrykkelse er en viktig del av fundamentet også for dagens Umpumulo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Danbolt, Erling (1948). Det norske misjonsselskaps misjonærer 1842-1948. Stavanger: Det Norske Misjonsselskap
  • Hale, Frederick (1997). Norwegian Missionaries in Nata and Zululand. Selected correspondence 1844 – 1900. Cape Town: Van Riebeck Society.
  • Jørgensen, Torstein (1992). I tro tjeneste. Stavanger: Misjonshøgskolen.
  • Misjonstidende (MT) (siden 1845)
  • NMS (Over flere år). Årbøker.
  • Simensen, Jarle (2003). Kristendommen i Afrika i det 20. århundre – politisk og sosial funksjon. Tidsskrift for teologi og Kirke, 2003 (03), side 193 – 209.
  • Simensen, Jarle og Fuglestad, Finn (1981). Norsk misjon og afrikansk historie, Madagaskar og Zululand. Trondheim: NTNU.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg