Trondheim folkebibliotek
Av .

Trondheim folkebibliotek åpnet i 1902, vesentlig senere enn i andre norske storbyer. I Oslo ble Deichmanske bibliotek etablert så tidlig som 1785, og Stavanger etablerte et kommunalt drevet bibliotek i 1885. Bakgrunnen for den sene etableringen av eget folkebibliotek i Trondheim kan være at det fantes flere bibliotek i byen fra tidligere, blant annet biblioteket ved Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Norges eldste fra 1760.

Den første avdelingen, som åpnet i det nye biblioteket i 1902, var ungdomsavdelingen. Først året etter ble voksenavdeling og lesesal åpnet for publikum. Biblioteket ble etablert i «Håndverkerforeningen» i Kjøpmannsgata 12. Torstein Jahr ble ansatt som leder, men gikk av etter eget ønske bare tre uker etter åpningen i 1902. Som ny leder overtok Martha Larsen, gift Jahn. Hun ledet biblioteket fram til 1912 og hadde også betydelige roller i norsk foreningsliv.

I 1933 flyttet biblioteket inn i det gamle rådhuset i Kongens gate. I årene etter krigen gikk en hissig debatt om nye og mer velegnede lokaler for byens hovedbibliotek uten at det førte fram. Først i 1989 kunne det nye Trondheim bibliotek åpne dørene for publikum. Hovedbiblioteket består av det gamle rådhus, den fredede og restaurerte Lorck-gården fra 1700-tallet og et nybygg med en gulvflate på til sammen 9000 kvadratmeter. I tillegg kommer åtte bydelsbibliotek.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Grut, A. (2003). "Folk kommer og gaar..." : streiftog i Trondheim folkebiblioteks historie 1902-2002.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg