Tresfjord er et sogn og en tidligere kommune i Møre og Romsdal.

Historikk

Den tidligere kommunen ble opprettet i 1899 ved utskillelse fra Vestnes, og het Sylte frem til 1916 da den skiftet navn til Tresfjord. Den lå rundt den indre delen av Tresfjorden, en sørgående arm av Romsdalsfjorden. Kommunen ble i 1964 slått sammen med Vestnes kommune igjen; ved sammenslåingen utgjorde den 188 km2 og hadde 1319 innbyggere .

Sognet svarer til den tidligere kommunen med tillegg av Vike og Gjermundnes på østsiden av Tresfjordens ytre del, og har 1552 innbyggere (2015). Bosetningen i sognet er relativt tett langs fjordsidene og innover den korte dalen som går rett sør fra fjordbotnen, med en konsentrasjon i tettstedet Tresfjord innerst i fjordbotnen. Tresfjord kyrkje, en trekirke med åttekantplan fra 1828, ligger i tettstedet.

På Gjermundnes ligger Gjermundnes vidaregåande skule (tidligere landbruksskole). Ved skolen ligger Møre og Romsdals landbruksmuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

denne artikkelen skal flyttes til Møre og Romsdal.

svarte Georg Kjøll

Da var det gjort. Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg