Faktaboks

Tom Lund

Tom Arne Lund

«Tommy» Lund

Født
10. september 1950, Lillestrøm
Virke
Fotballspiller
Familie

Foreldre: Fabrikkarbeider Kjell Lund (1925–) og syerske Eva Bjørg Nyberg (1929–).

Gift 1970 med kontordame Solveig Langset (30.10.1951–).

Tom Lund
Tom Lund fikk 47 A-lagskamper og skåret 12 mål for det norske fotballandslaget.
Av / Kraftmuseet - Norsk vasskraft- og industristadmuseum.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Tom Lund er en tidligere landslagspiller i fotball som er regnet som en av Norges beste gjennom tidene. Lund vant to serie- og tre cupmesterskap som spiller samt ett serie- og ett cupmesterskap som trener – alt for Lillestrøm.

Tom Lund storhet som spiller gjenspeiles i at han fikk tilbud fra storklubber som Real Madrid, Bayern München og Ajax. For sistnevnte klubb skulle han erstatte ingen ringere enn Johan Cruyff. Men til tross for tilbudene ble han værende i Lillestrøm gjennom hele karrieren.

Toppen på en strålende fotballkarriere kom da Tom Lund i 1981 ble kåret til årets beste norske idrettsutøver av landets sportsjournalister.

Fakta

  • A-landskamper (1971–1982): 47. Antall mål: 12
  • Kamper på aldersbestemte landslag: 11. Mål: 5
  • Lag: Lillestrøm (LSK)

Spillestil

Som spiller var Lund kjent for sine offensive kvaliteter både som pasningslegger og avslutter. Han var treningsvillig, hadde et sjeldent driv, var kjent for sine lange og seige steg, var like god med begge ben og en god hodespiller.

Oppvekst

Tommy var navnet foreldrene ønsket å gi sin sønn. Det ble han også hetende, men i kirkeboken står det Tom Arne. Presten godtok ikke Tommy. Fotballen kom tidlig inn i Tom Lunds liv. Fra barnevognen så han sin far og onkel i aksjon på trening og i kamper. Men morsarven har trolig betydd like mye. Moren spilte håndball og drev med friidrett. Tom Lund ble en ener også i disse idrettsgrenene, best i tikamp og stavsprang. Han var et multitalent, spilte på A-laget både i ishockey og bandy og oppnådde gode resultater i skøyteløp.

Tom Lund hadde sin egen «fotball-løkke», hagen hjemme der ni epletrær var motspillere. I timevis stod «Tommy» og trente på å skru ballen mellom trærne eller brukte dem som rundingsbøyer når han løp med ballen. Hans lange steg ble et varemerke og evnen til å ta presise frispark og skru ballen direkte i mål et fryktet våpen både på klubb- og landslag.

Fotballkarriere

Liten, tynn og veik het det lenge om den nye LSK-rekrutten. Det han de første årene manglet av fysikk ble likevel mer enn oppveid av andre kvaliteter, blant annet en enorm seiersvilje. Tommy var dessuten flink til å bruke også innsiden av hodet. Etter en sesong på lilleputtlaget til Fram kom han som åtteåring til Lillestrøm og Åråsen. Mens han ennå var guttespiller, ble han i 1966 norgesmester for junior. Året etter kom han på LSKs A-lag og debuterte på juniorlandslaget i en nordisk turnering i Lahtis. Samme år scoret han på Råsunda da juniorene for første gang slo Sverige.

Med LSK til topps

Tom Lund
Ullevaal stadion, 1978. LSK-spillere med pokaler hilser mot publikum. Tom Lund (t.v.) med Kongepokalen.
Tom Lund
Av /NTB.

Tom Lund bidro sterkt til at LSK klarte å spille seg opp fra tredje- til førstedivisjon, og han scoret seiersmålet da LSK vant serien i 1976. Fristende tilbud fra andre klubber takket han konsekvent nei til. 20 år gammel debuterte han på A-landslaget og scoret sitt første landslagsmål i 1972 mot Island. Norge var på denne tiden ingen fotballstormakt, men Tommy utmerket seg. Proffagenter stod snart i kø på Åråsen: Real Madrid, Leeds, Middlesbrough, Feyenoord, Bayern München og flere ønsket alle Lund på laget. Ajax ville ha ham som erstatter for selveste Johan Cruyff. Samtlige fikk avslag fra Lillestrøm-patrioten.

Etter skader og operasjoner som ødela to sesonger, kom Tommy tilbake på banen i 1981, bedre enn noensinne. Han bidro sterkt til at Norge slo England på Ullevaal i VM-kvalifisering og var kaptein da LSK vant sitt tredje cupmesterskap.

I en tid da fotball i Norge ennå var amatøridrett, skaffet Tommy seg et levebrød ved å ta handelsutdannelse og starte sitt eget firma, Tom Lund Sport AS.

Meritter på klubblag

Tom Lund ble seriemester med Lillestrøm i 1976 og 1977, og cupmester (norgesmester) med samme klubb i 1977, 1978 og 1981. Som trener ledet Tom Lund Lillestrøm til cupmesterskap i 1985, seriegull i 1986 og seriesølv i 1988.

Personlige meritter

Tildelt Sportsjournalistenes statuett som årets beste norske idrettsutøver i 1981. Videre ble han av VG kåret til Årets spiller i 1977 (sammen med Helge Karlsen, Brann) og i 1981 samt Årets spiss i 1976, 1977, 1981 og 1982. I 1978 ble han toppscorer i eliteserien med 17 mål. En bronsestatue av Tom Lund kalt Steget av Bjørn Sørvang Hansen, ble avduket i 1990 utenfor Lillestrøms hjemmearena Åråsen stadion.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Norvall Skreien: Norsk biografisk leksikon 2
  • Haaland, Jon, Tommy, Cappelen, 1982
  • Sæter, Svein og Johan L. Øiestad, A-laget – Norges 25 største fotballspillere gjennom tidene, Damm, 2005

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg