Faktaboks

Thomas Wedgwood
Uttale
wˈedʒwud
Født
14. mai 1771, Etruria, Staffordshire, England
Død
10. juli 1805, Dorset, England
Portretttegning av Thomas Wedgwood

Kulltegning som forestiller fotografen og oppfinneren Thomas Wedgwood. Kunstner og årstall ukjent.

Thomas Wedgewood var en engelsk fotograf og oppfinner som regnes til en av fotografiets oppfinnere. I 1802 fant Wedgwood i samarbeid med Sir Humphry Davy en metode til fremstilling av malerikopier ved hjelp av glassplater belagt med sølvnitrat.

Bakgrunn

Thomas Wedgwood var sønn av keramikeren Josiah Wedgwood som var grunnlegger av porselensprodusenten Wedgwood, og Thomas vokste opp og fikk sin utdannelse i Etruria der Wedgwood hadde fabrikk. Her ble han fra barnsben av imprentet med kjærlighet til kunst og omgikk kunstnere av ulikt slag. Han var opptatt av hvordan barn best mulig kunne få utdannelse, og gjennom observasjoner konkluderte han med at mesteparten av den informasjonen en ung hjerne absorberte, kom gjennom øynene og følgelig relatert til lys og bilder. Thomas hadde dårlig helse alt som barn, og døde bare 34 år gammel.

Pionéren

Thomas Wedgwood regnes for å være den første som dokumentert har brukt lysfølsomme kjemikalier for å feste et bilde på et medie (papir) og den første som har forsøkt å fotografere det bildet som dannes i et camera obscura. Han lykkes ikke med camera obscura, men med å fange silhuettbilder på glass. Metoden hans ble publisert i 1802 og påvirket andre kjemikere til å forske videre, blant annet David Brewster, en venn av William Henry Fox Talbot. Wedgwood klarte ikke å fiksere bildene slik at de ikke fortsatte å reagere på sollys etter at de var tatt. For å kunne bevares, måtte bildene hans oppbevares i fullstendig mørke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg