Faktaboks

Than Shwe
Født
1933
Than Shwe
Than Shwe
Av /Statsministerens pressekontor, Thailand 𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Than Shwe er en burmesisk general og politiker. Than Shwe ledet Myanmars brutale militærregime som formann for Det statlige freds- og utviklingsrådet (SPDC) og som øverstkommanderende for landets militære styrker fra 1992 til 2011, da SPDC ble oppløst. Than Shwe kom til makten da han overtok som juntaleder etter kuppmakeren fra 1988, Saw Maung.

Than Shwe regnes som mannen bak Myanmars kontroversielle grunnlov fra 2008 som sikrer militæret i Myanmar kontroll over politiske prosesser og full autonomi i alle sikkerhetspolitiske spørsmål. Grunnloven var en forutsetning for at militæret ville innføre politiske reformer og overføre myndighet til en sivil regjering. I 2011 trakk Than Shwe seg fra sin posisjon som statsoverhode, og den tidligere generalen, Thein Sein, ble valgt til president i et nytt politisk system.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg