T-Ford, fotografert i Trondheim omkring 1910.
Trondheim byarkiv.
Lisens: CC BY 2.0

T-Ford var en amerikansk personbil produsert av Ford. Den regnes som verdens første masseproduserte bil og var fram til 1971 den mest produserte bilmodellen i verden.

Historie

T-Ford ble produsert fra 1908 og fram til 1927. Da hadde over 15 millioner biler blitt produsert. Denne rekorden ble stående fram til 1971, da Volkswagens boble passerte den.

Med innføring av samlebåndsproduksjon kunne T-Forden selges billig. Prisen ble lavere etterhvert som produksjonen ble mer effektiv, og i 1916 kostet en T-Ford mindre enn halvparten av hva den kostet i 1909.

T-Forden var enkelt konstruert med blant annet tverrgående bladfjærer. I 1908-modellen satt en firesylindret 3-liters rekkemotor med en ytelse på 20 hestekrefter. Det ga en toppfart på omkring 70 kilometer i timen.

Mer spesiell var girkassa, som var totrinns og betjent med pedaler. Man fikk bilen i nøytralt gir ved å holde clutchpedalen halveis inne, i lavgir ved å trykke pedalen helt inn, og i høygir ved å slippe den helt ut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg