Carson McCullers

Faktaboks

Carson McCullers
Carson Smith McCullers
Uttale
məkˈʌləz
Født
1917
Død
1967

Artikkelstart

Carson McCullers var en forfatter fra USA. Hun debuterte som 23-åring med romanen The Heart Is a Lonely Hunter (1940, norsk oversettelse Hjertet er en ensom jeger, 1945; ny-oversettelse med samme tittel, 2016). McCullers innledet med denne boken det som gjerne omtales som «Southern grotesque» og som nærmest er blitt en egen sjanger med Flannery O'Connor som fremste representant.

Debutromanen The Heart Is a Lonely Hunter er utvilsomt McCullers beste litterære arbeid. Den viser en usedvanlig modenhet og en særegen evne til å fremstille karakterer og konflikter med en dyp menneskelighet. Hun hadde reist fra en småby i Georgia for å følge sine musikkinteresser i New York, men hun er først og fremst kjent som forfatter. På grunn av et forholdsvis kort liv rakk forfatterskapet ikke å bre seg ut i omfang. Men det var alltid høy kvalitet i det hun skrev.

Ved siden av en rekke noveller utga hun blant annet:

  • Reflections in a Golden Eye (1941)
  • The Member of the Wedding (1946, også dramatisert)
  • The Ballad of the Sad Café (1951, senere dramatisert av Edward Albee)
  • Clock Without Hands (1961)

Alle oversatt til norsk. Hun skrev også skuespillet The Square Root of Wonderful (1958).

Det sentrale temaet hos McCullers er menneskets ensomhet, men hun kunne også være samfunnskritisk. The Mortgaged Heart (1971) samler arbeider som ikke var utgitt tidligere. Oprah Winfrey tok The Heart Is a Lonely Hunter med i sin bokklubb i 2004, noe som bidro til å befeste dens stilling som en liten klassiker i sørstatslitteraturen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg