Sue Grafton

Faktaboks

Sue Grafton
Uttale
grˈæftən
Født
1940
Død
28. desember 2017
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Sue Grafton, amerikansk kriminalforfatter, kjent for en serie romaner med den kvinnelige detektiven Kinsey Millhone i hovedrollen. I klassisk kriminalromanstil rulles forbrytelsene langsomt opp, og bøkene kjennetegnes av solide intriger og gode person- og miljøskildringer.

Den første, A is for Alibi, kom i 1982, og markerte begynnelsen på såkalt hardkokt krim skrevet av kvinner, sammen med Sara Paretskys Indemnity Only (1982). Begge bøkene spiller bevisst mot kjente bøker av sjangerens mest hardkokte mannlige forfattere – Mickey Spillane og James M. Cain (1892–1977).

Alle bøkene i «Alfabet-serien» har titler som peker mot en eller annen forbrytelse, straff eller lignende – bortsett fra X, som bare har bokstaven som tittel. Da Grafton døde i 2017, sto bare siste bokstaven i det engelske alfabetet igjen, Z, og slik kom Y is for Yesterday (2017) til å bli siste bok i en lang og svært populær serie med bøker hvor vi følger Kinsey Millhone fra hun er 32 til hun i siste boken er 39 år gammel, og handlingen er lagt til 1989. Hele serien er oversatt til norsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg