Sue Grafton, amerikansk kriminalforfatter, kjent for en serie romaner med den kvinnelige detektiven Kinsey Millhone i hovedrollen. I klassisk kriminalromanstil rulles forbrytelsene langsomt opp, og bøkene kjennetegnes av solide intriger og gode person- og miljøskildringer.

Den første, A is for Alibi, kom i 1982, og markerte begynnelsen på såkalt hardkokt krim skrevet av kvinner, sammen med Sara Paretskys Indemnity Only (1982). Begge bøkene spiller bevisst mot kjente bøker av sjangerens mest hardkokte mannlige forfattere – Mickey Spillane og James M. Cain (1892–1977).

Alle bøkene i «Alfabet-serien» har titler som peker mot en eller annen forbrytelse, straff eller lignende – bortsett fra X, som bare har bokstaven som tittel. Da Grafton døde i 2017, sto bare siste bokstaven i det engelske alfabetet igjen, Z, og slik kom Y is for Yesterday (2017) til å bli siste bok i en lang og svært populær serie med bøker hvor vi følger Kinsey Millhone fra hun er 32 til hun i siste boken er 39 år gammel, og handlingen er lagt til 1989. Hele serien er oversatt til norsk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.