Amagertorv. I forgrunnen Storkespringvandet, tegnet av maleren Edvard Petersen 1894. Navnet er egentlig misvisende, ettersom fuglene er hegrer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Strøget er et uoffisielt navn på gatestrekning i København i Danmark, mellom Kongens Nytorv og Rådhusplassen. Østergade, Amagertorv, Vimmelskaftet, Nygade og Frederiksberggade utgjør til sammen Strøget, som i 1962 ble Danmarks første gågate. I Strøget finnes byens eldste torg, Gammeltorv, som sannsynligvis skriver seg fra biskop Absolons byutvidelse.

Mot Nyhavn ligger Kongens Nytorv med blant annet det kjente kjøpesenteret Magasin du Nord og flere interiør- og flaggskipbutikker.

Strøget fikk på 1990-tallet ny brulegning i mønsterlagt granitt i fem ulike fargetoner, etter tegninger av billedhuggeren Bjørn Nørgaard. Strøget er Københavns travleste handlegate, og tiltrekker seg dertil store skarer av turister. Parallellgaten Strædet og latinerkvarteret Pisserenden er mindre travle, og byr på et rikt utvalg av mindre og lokale butikker og huser noen av Københavns beste bruktbutikker. Latinerkvarteret er betegnelsen for den delen av København som helt siden middelalderen har vært sentrum for høyere utdannelse, og følgelig ble det snakket latin i dette området.

Højbro Plads

Højbro Plads er en plass mellom Amagertorg og Gammel Strand. Plassen oppsto ved rydding etter brannen i 1795. På plassen ble i 1902 reist en rytterstatue av biskop Absalon, utført av Vilhelm Bissen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg