Faktaboks

Stephen Toulmin
Stephen Edelston Toulmin
Født
25. mars 1922, London, Storbritannia
Død
4. desember 2009, Los Angeles, California, USA
Stephen Toulmin
Stephen Toulmin
Av /University of Southern California 𝒲.

Stephen Toulmin var en britisk filosof og lærer og professor ved flere universiteter i Storbritannia og USA. Med The Place of Reason in Ethics (1950) ble han en av de første som forsøkte å finne en plass for fornuftsbetinget argumentasjon i etikk og moralliv etter at den logiske positivismen hadde dominert. God og gyldig moralsk argumentasjon består i å gi gode grunner for handlingsvalg (reason betyr både 'grunn' og 'fornuft'.)

Toulmin er også kjent for bidrag til allmenn argumentasjonsteori med The Uses of Argument (1958), sine verker om vitenskapshistorie og serien The Ancestry of Science (3 bind, 1961–1965; sammen med June Goodfield).

Han har levert bidrag til vitenskapsfilosofien i Foresight and Understanding (1961) og i det stort anlagte verk Human Understanding (1. bind 1972) og The Abuse of Casuistry (sammen med Albert Jonsen, 1980), et verk om moderne biomedisinsk etikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg