Sofia Coppola

Faktaboks

Sofia Coppola

Sofia Carmina Coppola

Uttale
kˈåpələ
Født
14. mai 1971, New York City, USA

Sofia Coppola

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sofia Coppola er en filmskaper og regissør fra USA.

Coppola debuterte som skuespiller før hun var ett år gammel, som dåpsbarnet i den berømte sluttsekvensen i farens The Godfather (Gudfaren, 1972), og hadde en større rolle i The Godfather Part III (Gudfaren, del III, 1990).

Hun gjorde en kritikerrost debut som regissør med The Virgin Suicides (2000), om tenåringsjenter med hjertesorg, og fikk et gjennombrudd med dramaet Lost in Translation (2003) med Bill Murray og Scarlett Johansson. Det ga henne Oscar-prisen for beste originalmanus og ble nominert til prisene for beste regi og beste film.

Det fargerike, historiske dramaet Marie Antoinette (2006), med Kirsten Dunst i tittelrollen, ble ikke like godt mottatt, men Coppola videreførte her sin særegne stil med utpreget visuell filmfotografering kombinert med et originalt lydspor.

Etter den stillfarne Somewhere (2010), hvor Elle Fanning spilte mot Stephen Dorff, var The Bling Ring (2013) en dramakomedie basert på virkelige hendelser på 2000-tallet, hvor flere Hollywood-kjendiser, deriblant hotellarvingen Paris Hilton, ble utsatt for en serie innbrudd av en gruppe tenåringer i Los Angeles. The Beguiled (2017) ga henne regiprisen under filmfestivalen i Cannes.

Sofia Coppola er datter av regissøren Francis Ford Coppola, og var i 1999-2003 gift med filmregissøren Spike Jonze. Hun har siden 2011 vært gift med Thomas Mars fra det franske popbandet Phoenix.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg