Sofia Coppola

Faktaboks

Sofia Coppola

Sofia Carmina Coppola

uttale:
kˈåpələ
født:
14. mai 1971, New York City, USA

Sofia Coppola

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sofia Coppola, filmskaper og regissør fra New York, USA. Coppola debuterte som skuespiller før hun var ett år gammel, som dåpsbarnet i den berømte sluttsekvensen i farens The Godfather (Gudfaren, 1972), og hadde en større rolle i The Godfather Part III (Gudfaren, del III, 1990).

Hun gjorde en kritikerrost debut som regissør med The Virgin Suicides (2000), om tenåringsjenter med hjertesorg, og fikk et gjennombrudd med dramaet Lost in Translation (2003) med Bill Murray og Scarlett Johansson.

Det fargerike, historiske dramaet Marie Antoinette (2006) med Kirsten Dunst i tittelrollen ble ikke like godt mottatt, men Coppola videreførte her sin særegne stil med utpreget visuell filmfotografering kombinert med et originalt lydspor.

Etter den stillfarne Somewhere (2010), hvor Elle Fanning spilte mot Stephen Dorff, var The Bling Ring (2013) en dramakomedie basert på virkelige hendelser på 2000-tallet hvor flere Hollywood-kjendiser, deriblant hotellarvingen Paris Hilton, ble utsatt for en serie innbrudd av en gruppe tenåringer i Los Angeles.

Sofia Coppola er datter av regissøren Francis Ford Coppola, og var i perioden 1999-2003 gift med filmregissøren Spike Jonze.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg