Faktaboks

Også kjent som
Salop Ofte skriftlig forkortet til Shrops
Uttale
ʃrˈåpʃə

Ironbridge er en bro over elven Severn ved Coalbrookdale i Shropshire. Broen var verdens første større bro konstruert helt i støpejern, og innledet en ny tid i brobyggingen. ronbridge stod ferdig i 1779, og ble åpnet for publikum i 1781. Ironbridge Gorge er betegnelsen på en omkring fem kilometer lang strekning langs Severn. Området står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, som et eksempel på tidlig industrialisering.

Llanymynech
Shropshire. Velpleid jordbrukslandskap ved Llanymynech.

Shropshire er et fylke og et grevskap i Storbritannia, England, nordvest for Birmingham, på grensen mot Wales. Fylket hadde 472 770 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 3197 kvadratkilometer. Shrewsbury er administrasjonssenter. Grevskapet inkluderer Telford and Wrekin kommune.

Elven Severn renner gjennom Shropshire. Fylket har åslandskap i sør, mer sletteland i nord. Det er betydelig jordbruk med stort husdyrhold og produksjon av meierivarer, og flere kveg- og sauemarkeder. Næringslivet har etter hvert blitt mer service- og reiselivsorientert der Shropshire Union Canal, slottsbyen Ludlow, Ironbridge Gorge, den olympiske bevegelsens fødested Much Wenlock og hovedbyen Shrewsbury trekker et stort antall turister. Industri finnes for det meste i Market Drayton, Oswestry, Telford, Shrewsbury og Whitchurch, og inkluderer elektroteknisk, kjemisk og mekanisk industri.

Noen av bøkene til P G Wodehouse har handlingen lagt til Shropshire.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg