Shropshire - fylke i England

Ironbridge er en bro over elven Severn ved Coalbrookdale i Shropshire. Broen var verdens første større bro konstruert helt i støpejern, og innledet en ny tid i brobyggingen. ronbridge stod ferdig i 1779, og ble åpnet for publikum i 1781. Ironbridge Gorge er betegnelsen på en omkring fem kilometer lang strekning langs Severn. Området står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, som et eksempel på tidlig industrialisering.

Shropshire er et fylke og et grevskap i Storbritannia, England, nordvest for Birmingham, på grensen mot Wales. Fylket hadde 472 770 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 3197 kvadratkilometer. Shrewsbury er administrasjonssenter. Grevskapet inkluderer Telford and Wrekin kommune.

Faktaboks

uttale:
ʃrˈåpʃə
også kjent som:
Salop
Ofte skriftlig forkortet til Shrops

Elven Severn renner gjennom Shropshire. Fylket har åslandskap i sør, mer sletteland i nord. Det er betydelig jordbruk med stort husdyrhold og produksjon av meierivarer, og flere kveg- og sauemarkeder. Næringslivet har etter hvert blitt mer service- og reiselivsorientert der Shropshire Union Canal, slottsbyen Ludlow, Ironbridge Gorge, den olympiske bevegelsens fødested Much Wenlock og hovedbyen Shrewsbury trekker et stort antall turister. Industri finnes for det meste i Market Drayton, Oswestry, Telford, Shrewsbury og Whitchurch, og inkluderer elektroteknisk, kjemisk og mekanisk industri.

Noen av bøkene til P G Wodehouse har handlingen lagt til Shropshire.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg