Shigeru Miyamoto

Faktaboks

Shigeru Miyamoto
Født
16. november 1952
Shigeru Miyamoto (i midten) med Takashi Tezuka til venstre og Koji Kondo til høyre, under en markering av 30-årsjubileet for spillserien Super Mario. Tokyo, Japan, 13. september 2015.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Shigeru Miyamoto er en japansk spilldesigner og spillprodusent. Miyamoto er kjent for å ha utviklet noen av de mest ikoniske og kommersielt suksessrike dataspillene noensinne. Blant annet har han stått bak spillserier som Mario, Zelda, Donkey Kong, Star Fox og Pikmin. Han har også vært ansatt i spillkonsernet Nintendo siden 1970-tallet, og har hatt en sentral rolle i å gjøre selskapet til et verdensledende spillstudio. Han regnes av mange for å være tidenes aller mest innflytelsesrike spillutvikler.

Miyamoto har tradisjonelt ikke utviklet spill som fokuserer tungt på et eksplisitt narrativ eller spesielt avansert grafikk, men heller på engasjerende spillbarhet. Likevel er spillene hans blitt kalt selvbiografiske, da han ofte har brukt inspirasjon fra virkelige hendelser og lidenskaper fra livet sitt som utgangspunkt for spillene han har lagd. Dette gjelder blant annet The Legend of Zelda, Pikmin og Nintendogs. Et fellestrekk for de fleste spillene hans er at de er designet for et bredt publikum, og kan spilles av både voksne og barn.

Utvalgte utgivelser

  • 1981: Donkey Kong
  • 1985: Super Mario Bros.
  • 1986: The Legend of Zelda
  • 1993: Star Fox
  • 1996: Super Mario 64
  • 1998: The Legend of Zelda: Ocarina of Time
  • 2001: Pikmin

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg