Mario

Mario er en dataspillfigur som ble skapt av Shigeru Miyamoto for Nintendo. Han er en av de lettest gjenkjennelige figurene i dataspillhistorien. Mario er en rødkledd italiensk rørlegger, som typisk må redde prinsessen Peach fra den onde Bowser.

Mario dukket først opp i spillet Donkey Kong, hvor hans offisielle navn var Jumpman. Figuren har vært med i langt over 100 spill, hvorav flere bestselgere. Super Mario Bros.-spillene som på 1980-tallet ble sluppet på konsollen Nintendo Entertainment System (NES) bidro sterkt til figurens globale gjennombrudd. Disse spillene anses som noen av de aller største klassikerne i dataspillmediet. Super Mario 64 på konsollen Nintendo 64 tok Mario-figuren fra et 2D-format til et 3D-format, og betraktes av mange som en revolusjon i utnyttelsen av 3D-teknologi i dataspill.

Foruten plattformspillene som han tradisjonelt knyttes til, har Mario også opptrådt i videospill tilhørende andre sjangre. Blant disse kan nevnes Mario Kart-serien, flere av Nintendos arkadesportsspill (som Mario Tennis- og Mario Golf-seriene) og en rekke Mario-rollespill, blant annet Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars og Paper Mario-serien.

Flere av figurene som opprinnelig ble introdusert via Mario-spillene, som Marios bror Luigi og dinosauren Yoshi, har siden blitt hovedpersoner i sine egne spill.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg