Shaquille O'Neal

Faktaboks

Shaquille O'Neal

Shaquille Rashaun O`Neal

Født
6. mars 1972, New Jersey, USA
O'Neal vant NBA fire ganger og ble tatt ut på NBA All-Star-laget hele 15 ganger i løpet av karrieren. Han har en høy medieprofil og har blant annet spilt i en rekke filmer og gitt ut fire rap-album.

Artikkelstart

Shaquille O'Neal er en tidligere basketballspiller fra USA med posisjonen center.

O'Neal var blant de største stjernene i NBA i en årrekke og vant fire NBA-mesterskap. Han ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller i 2000 og ble tatt ut på All Star-laget 15 ganger.

O'Neal var blant de beste basketballspillerne i USA på collegenivå og ble draftet som nummer én av NBA-klubben Orlando Magic i 1992. I sin første sesong i NBA ble han kåret til Årets nykommer, «NBA Rookie of the Year», og etablerte seg raskt som en av de beste spillerne i ligaen. I løpet av sin karriere spilte han for flere klubber og vant fire NBA-mesterskap; tre ganger på rad med Los Angeles Lakers i 2000, 2001 og 2002 og med Miami Heat i 2006. Etter 19 sesonger i NBA la han opp som basketballspiller i 2011.

Med sine 216 cm høyde og rundt 150 kilo kroppsvekt, var O'Neals fremste styrke å bruke sin fysikk til å skåre poeng. Han har skåret 28 596 poeng totalt i NBA, 10. flest gjennom tidene, og har et karrieregjennomsnitt på 23,7 poeng per kamp. I tillegg til å være blant de beste angrepsspillerne var han også en god forsvarspiller og særlig kjent for sine blokkeringer.

O'Neal ble verdensmester med USA i 1994 og ble kåret til turneringens mest verdifulle spiller. Han ble olympisk mester med USA under OL i Atlanta i 1996. Han ble ikke tatt ut på laget til Amerika-turneringen i 1999 og OL i 1996 var det siste mesterskapet han deltok i som landslagsspiller.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg