Sayaka Murata

Faktaboks

Sayaka Murata
født:
14. august 1979

Sayaka Murata er en japansk forfatter, særlig kjent for kortromanen Døgnåpent fra 2016. Muratas forfatterskap er preget av konseptuelle fortellinger om kjønnsroller, konformitetspress og kvinnelig seksualitet, ofte med innslag av det groteske.

Bakgrunn og forfatterskap

Murata er født og oppvokst i Chiba prefektur og studerte ved Tamagawa-universitetet. Hun debuterte som forfatter med kortromanen Junyū (Amming) i 2003 og vant Yukio Mishima-prisen med romanen Shiroiro no machi no, sono hone no taion no (Om den hvite byens knoklers kroppsvarme) i 2013. Sitt store gjennombrudd fikk hun med Døgnåpent, som hun vant Akutagawa-prisen for i 2016.

Døgnåpent skildrer livet til den 36-årige døgnkioskmedarbeideren Furukura, og hennes forsøk på å bli akseptert av omgivelsene. Gjennom Furukuras blikk setter Murata søkelystet på samfunnets konformitetspress og kjønnsforventninger. Dette er tematikk Murata også skriver om i sitt øvrige forfatterskap, men ofte med sterkere innslag av det bisarre og groteske. Eksempler på dette er den science fiction-inspirerte kortromanen Satsujin shussan (Fødselsdrap) fra 2014 som omhandler et framtidssamfunn hvor fallende fødselsrater motarbeides ved at man får drepe et valgfritt menneske dersom man føder ti barn, og Chikyū seijin (Jordvesener) fra 2018, hvor den psykologisk og seksuelt misbrukte hovedpersonen Natsuki flykter fra sine traumer ved å identifisere seg som romvesen strandet på jorden.

Sayaka Murata ble kåret til Årets kvinne av tidsskriftet Vogue Japan i 2016.

Sayaka Muratas utgivelser

Oversatt til norsk

  • Døgnåpent (Konbini ningen, 2016). Oversatt av Magne Tørring i 2019.

Andre utvalgte utgivelser

  • Shiroiro no machi no, sono hone no taion no (Om den hvite byens knoklers kroppsvarme, 2013).
  • Satsujin shussan (Fødselsdrap), 2014.
  • Chikyū seijin (Jordvesener), 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg