SD-minnekort er et lagringsmedium basert på flashminne. SD-kort brukes bl.a. i mobiltelefoner og kamera. SD står for Secure Digital som ble dannet av bedriftene SanDisk, Panasonic og Toshiba i 1999 for å standardisere bl.a. minnekort. I dag leverer svært mange selskaper minnekort etter SD-standarden.

Minnekortene kommer i tre formater: standard (24 mm x 32 mm), mini 20 mm x 21,5 mm) og micro (11 mm x 15 mm). Teknologien er den samme, så passive adaptere kan benyttes for å få de mindre kortene til å passe i enheter som er laget for større kort. Aktive adaptere kan benyttes for å kunne lese SD-kort direkte via USB-porten.

Minnekortenes maksimale lagringskapasitet følger den teknologiske utviklingen av flashminne. Lagerplassen er organisert av et filsystem, og de forskjellige filsystemvariantene har begrensninger på maksimal filstørrelse. Standard SD-kort støtter størrelser opp til 2 GB. SDHC-kort (SD High Capacity) har en maksimal størrelse på 32 GB og benytter filsystemet FAT32. SDXC-kort (SD eXtended Capacity) har en maksimal størrelse på 2 TB. SDUC-kort (SD Ultra Capacity) støtter opp til 128 TB. Enheten som skal benytte SD-kortet må støtte den aktuelle korttypen.

Minnekortene kommer også med forskjellige overføringshastigheter. Overføringshastigheten kan være kritisk for hvor mange bilder en kan ta per sekund, og ikke minst med hvilken kvalitet en kan ta videofilm. Overføringshastigheten vil begrenses av SD-kortet eller utstyret.

Her benyttes inndelingen Class 2, Class 4, Class 6 og Class 10, der tallet angir minimum antall MB/sekund i skrivehastighet. I tillegg finnes en alternativ inndeling for video i form av V6, V10, V30, V60 og V90. Også her angir tallet antall MB/sekund. Til slutt benyttes inndelingen UHS, der U1 er 10 MB/s og U3 er 30 MB/s.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg