Sámi Grand Prix 2022
Siden 2022 har NRK vært medarrangør av Sámi Grand Prix. Fred Buljo og Alexandra Rotan som programledere i 2022.
Sámi Grand Prix 2022
Av .
Sámi beassášmárkanat 2009
Rockegruppen SomBy vant delen for moderne samisk musikk under Sámi Grand Prix i 2009.
Sámi beassášmárkanat 2009
Av /Aftenposten/NTB.
Lávre Johan Eira og Hildá Länsman står begge pyntet i gákti og synger.
Lávre Johan Eira og Hildá Länsman vant i Sámi Grand Prix i 2021. Dette bildet er fra et musikalsk innslag de holdt i Kautokeino samme året.

Sámi Grand Prix er en todelt samisk musikkkonkurranse stiftet i 1990. Musikkkonkurransen finner sted under Sámi beassášmárkanat/ Samisk Påskefestival i Guovdageaidnu (Kautokeino).

Faktaboks

Også kjent som

SGP

Konkurransen har en del for joik og en del for moderne samisk musikk. Både sangene og joikene som meldes på Sámi Grand Prix må være nye. Sanger som meldes på må være skrevet på et eller flere av de samiske språkene. Joik som meldes på må følge en av de samiske joiketradisjonene.

Áillohaš musikkpris

Hvert år deles også Áillohaš musikkpris ut under Sámi Grand Prix. Prisen går til en artist, joiker, musiker, gruppe eller andre som har jobbet for samisk musikk i Áillohaš’ ånd. Musikkprisen ble etablert i 1993 som en 50-årsgave til den samiske multikunstneren Áillohaš (Nils-Aslak Valkeapää). Mari Boine var den første som mottok prisen. Prisen deles ut av Guovdageainnu Sámiid Searvi og Guovdageainnu suohkan/Kautokeino kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg