Roberto Rossellini

Faktaboks

Roberto Rossellini

Roberto Gastone Zeffiro Rosselini

Uttale
rossellˈini
Født
8. mai 1906, Roma
Død
3. juni 1977, Roma
Roberto Rosselini og Ingrid Bergman på terrassen ved villaen deres i Santa Marinella nord for Roma, september 1950.
Roberto Rossellini og Ingrid Bergman
Av /NTB.

Artikkelstart

Roberto Rossellini var en italiensk filmregissør.

Rosselini innledet sin karriere i 1936–1940 som regissør av dokumentarfilmer, og spillefilmdebuterte i 1942. Gjennombruddet kom med Roma, città aperta (Roma – åpen by, 1945), som skildrer en håndfull mennesker i Roma under den tyske okkupasjonens siste dager. Filmens nære samtidsrealisme sto i sterk kontrast til den italienske underholdningsfilmens polerte stil, og den ble en av neorealismens gjennombruddsfilmer. Filmen kom sammen med Paisa (Befriende ild, 1946) og Germania anno zero (Tyskland, anno null, 1947) til å utgjøre en trilogi hvor Rossellini skildret verdenskrigen og dens virkninger.

Rossellini beveget seg bort fra neorealismen med episodefilmen Amore (1948), med Anna Magnani og Federico Fellini i rollene. Han var gift med Ingrid Bergman i 1950–1958, og med henne i hovedrollen laget han blant annet ekteskapsdramaet Viaggi in Italia (Reisen til Italia, 1958). Krigsdramaet Il generale Della Rovere (General Della Rovere, 1959), med den populære skuespilleren og regissøren Vittorio De Sica i hovedrollen, ble godt mottatt.

Fra 1960 laget Rossellini i alt vesentlig fjernsynsfilmer. Hans og Ingrid Bergmans datter er filmskuespilleren og modellen Isabella Rossellini.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg