Ringenes herre, fantastisk roman skrevet av den britiske forfatteren J.R.R. Tolkien. Romanen er en fortsettelse av barneboken The Hobbit (1937; norsk oversettelse Hobbiten, 1972).

Boken foregår i verdenen Midgard og skildrer kampen om en magisk ring som ble laget for den onde Sauron. Den som bærer ringen, får stor makt og korrumperes samtidig av den. Ringen har kommet i hendene på de vennlige, småvokste hobbitene, og romanen følger de to hobbitene Frodo Lommelun og Samvis Gamgod som, sammen med følgesvenner og støttespillere, skal bringe Ringen tilbake dit hvor den ble laget for å ødelegge den. Parallelt med denne handlingen foregår forberedelsene til krig mellom alliansen av gode folk på den ene siden og Saurons onde hær på den andre. Tolkien arbeidet med romanen under andre verdenskrig og i etterkrigsårene, inspirert av blant annet norrøn mytologi.

Da den først skulle gis ut i Storbritannia, var det fortsatt papirmangel etter krigen. Forlaget ga derfor boka ut i tre bind, som fikk titlene The Fellowship of the Ring (1954), The Two Towers (1954) og The Return of the King (1955), i strid med Tolkiens ønske; særlig den siste tittelen var dårlig likt av ham, da den avslørte handlinga i boka.

Bøkene oppnådde stor popularitet, og ble snart gjenstand for en kultpreget interesse, særlig i universitetsmiljøer.

I 1973–1975 kom den første norske oversettelsen ved Nils Werenskiold, med tittelen Krigen om ringen, der bindene fikk titlene De sorte rytterne, De to tårnene og Kongen kommer tilbake. Ved Torstein Bugge Høverstads oversettelse fra 1984 fikk boka bokmålstittelen Ringenes herre, og bindene fikk de i dag etablerte titlene Ringens brorskap, To tårn og Atter en konge. I 2006 kom Eilev Groven Myhrens prisbelønte nynorskoversettelse med tittelen Ringdrotten (ettbindsutgave).

Romanen har vakt interesse blant flere filmskapere. Den første filmversjonen var en helaftens animasjonsfilm laget av amerikaneren Ralph Bakshi med premiere i 1978. En planlagt del to ble aldri realisert. I 1980 kom en animasjonsfilm for fjernsyn, The Return of the King, ved Jules Bass og Arthur Rankin jr.

Senere har newzealenderen Peter Jackson oppnådd stor kinosuksess med sin filmtrilogi (2001–2003). Denne trilogien har gitt støtet til en rekke spill og andre produkter knyttet til trilogiens handling og personer, og har gitt fortellingen ny og bred popularitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.