fantasy (Return of the King)

Scene fra Peter Jacksons film The Lord of the Rings: Return of the King (2003), den siste i filmtrilogien basert på Ringenes herre.

Av /KF-arkiv ※.
Ringenes herre
Ringenes herre er en trilogi som er oversatt til mange språk. Bildet viser en russisk utgave fra 2004.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Ringenes herre, fantastisk roman skrevet av den britiske forfatteren J.R.R. Tolkien. Romanen er en fortsettelse av barneboken The Hobbit (1937; norsk oversettelse Hobbiten, 1972).

Faktaboks

Også kjent som
engelsk The Lord of the Rings, ofte forkortet LotR.

Boken foregår i verdenen Midgard og skildrer kampen om en magisk ring som ble laget for den onde Sauron. Den som bærer ringen, får stor makt og korrumperes samtidig av den. Ringen har kommet i hendene på de vennlige, småvokste hobbitene, og romanen følger de to hobbitene Frodo Lommelun og Samvis Gamgod som, sammen med følgesvenner og støttespillere, skal bringe Ringen tilbake dit hvor den ble laget for å ødelegge den. Parallelt med denne handlingen foregår forberedelsene til krig mellom alliansen av gode folk på den ene siden og Saurons onde hær på den andre. Tolkien arbeidet med romanen under andre verdenskrig og i etterkrigsårene, inspirert av blant annet norrøn mytologi.

Da romanen først skulle gis ut i Storbritannia, var det fortsatt papirmangel etter krigen. Forlaget ga derfor boka ut i tre bind, som fikk titlene The Fellowship of the Ring (1954), The Two Towers (1954) og The Return of the King (1955), i strid med Tolkiens ønske; særlig den siste tittelen var dårlig likt av ham, da den avslørte handlinga i boka.

Bøkene oppnådde stor popularitet, og ble snart gjenstand for en kultpreget interesse, særlig i universitetsmiljøer. Den fikk enorm innflytelse på fantasy-sjangeren.

I 1973–1975 kom den første norske oversettelsen ved Nils Werenskiold, med tittelen Krigen om ringen, der bindene fikk titlene De sorte rytterne, De to tårnene og Kongen kommer tilbake. Ved Torstein Bugge Høverstads oversettelse fra 1984 fikk boka bokmålstittelen Ringenes herre, og bindene fikk de i dag etablerte titlene Ringens brorskap, To tårn og Atter en konge. I 2006 kom Eilev Groven Myhrens prisbelønte nynorskoversettelse med tittelen Ringdrotten (ettbindsutgave).

Filmatiseringer

Gandalf
Ian McKellen i rollen som trollmannen Gandalf i den første av Peter Jacksons Ringenes Herre-filmer, Ringens brorskap.
Gandalf
Av /NTB Scanpix.

Romanen har vakt interesse blant flere filmskapere. Den første filmversjonen var en helaftens animasjonsfilm laget av amerikaneren Ralph Bakshi med premiere i 1978. En planlagt del to ble aldri realisert. I 1980 kom en animasjonsfilm for fjernsyn, The Return of the King, ved Jules Bass og Arthur Rankin jr.

Senere har newzealenderen Peter Jackson oppnådd stor kinosuksess med sin filmtrilogi (2001–2003). Filmserien har gitt støtet til en rekke spill og andre produkter knyttet til trilogiens handling og personer, og har gitt fortellingen ny og bred popularitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Henrik Haarr

Hvorfor har dere ikke skrevet mer om filmtriologien som Peter Jackson laget. Det er mye interessant som kunne vært skrevet om det.

svarte Guro Djupvik

Hei, Henrik.
Du har rett i at det kunne vært skrevet mye interessant om filmtrilogien. Vi har vurdert det som at andre kilder på internett dekker behovet for denne informasjonen godt og har dermed ikke prioritert å bruke tid og penger på å skrive mer om emnet.

Vennlig hilsen Guro Djupvik i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg