Richard Pryor

Faktaboks

Richard Pryor
født:
1. desember 1940, Peoria, Illinois
død:
10. desember 2005, Ecino, Los Angeles

Richard Pryor var en komiker og skuespiller fra USA. Han startet sin karriere innen amatørteater på slutten av 1950-tallet, opptrådte siden som stand up-komiker på klubber i New York og Los Angeles og debuterte på filmlerretet i The Busy Body (1967).

Som skuespiller var han mest kjent for sine rolleprestasjoner i filmer som de biografiske Lady Sings the Blues (1972), med Diana Ross i rollen som Billie Holiday, og Greased Lightning (1976), samt dramaet Blue Collar (Detroit - avdeling 291, 1978) og komediene Brewster's Millions (Brewsters millioner, 1985), mot John Candy, og See No Evil, Hear No Evil (Intet hørt, intet sett, 1989), et av hans mange samarbeid med Gene Wilder.

På scenen var Pryor en nyskapende og provokativ komiker forut for sin tid. Han berørte ofte betente temaer innen samfunn og politikk, særlig i relasjon til afro-amerikanere. TV-serien The Richard Pryor Show (1977) ble stoppet av NBC etter få episoder på grunn av det kontroversielle innholdet. Kolleger som Jerry Seinfeld og Eddie Murphy har kalt Pryor vår tids viktigste og mest innflytelsesrike stand up-komiker.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg