Faktaboks

Richard Diebenkorn
Født
1922
Død
1993

Richard Diebenkorn. Ocean Park nr. 54. San Francisco Museum of Modern Art.

.
Lisens: fri

Richard Diebenkorn var en amerikansk maler, og et fremtredende medlem av kunstnergruppen Bay Area-malerne. Med utgangspunkt i et inspirerende kunst- og poesimiljø i San Francisco, arbeidet Diebenkorn med virtuose figurfremstillinger, inspirert av New York-skolens abstrakte ekspresjonisme.

Med bred penselføring malte han landskaper og figurer. Fargene er rene og sterke og det spilles på dramatiske lys- og skyggevirkninger. Etter hvert gikk Diebenkorn over til å male mer abstrakte bilder, der vakre fargeflater, ofte med en transparent virkning, spilles ut mot lerretets fire sider. Den store billedflaten er hovedsakelig delt i vertikale og horisontale felter, men med et subtilt innspill av noen diagonaler, greide han å skape et svært personlig billedspråk.

Særlig kjent er den omfangsrike Ocean Park-serien, der følelsen av luftig og storslått kystnatur hele tiden er tilstede. Ved sin bortgang hadde Diebenkorn en posisjon som en av de virkelig betydelige amerikanske malere i dette århundret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg