Richard Cobden

Faktaboks

Richard Cobden
Uttale
kˈåbdən
Født
3. juni 1804, Midhurst, Sussex, Storbritannia
Død
2. april 1865, London, Storbritannia

Richard Cobden. Gravering av Holl etter et fotografi.

Av /NTB Scanpix ※.

Richard Cobden var en britisk politiker og leder for frihandelsbevegelsen i Storbritannia. Opprinnelig var han bedriftsleder i tekstilindustrien, og var fra 1832 bosatt i Manchester. Han var medlem av Parlamentet fra 1841. Cobden arbeidet for frihandelsprinsippet, og stod spesielt i spissen for kampen for å få opphevet de britiske kornlovene. Han var blant de ledende ved opprettelsen av Anti Corn-Law League i 1839.

Også i den indre økonomiske politikken var Cobden radikal liberalist, og blant de ledende i den såkalte Manchesterskolen, som gikk inn for en uhemmet fri konkurranse, uten inngrep fra statens side i det økonomiske liv. Etter kornlovens opphevelse i 1846 arbeidet han videre for liberale reformer, og var blant hovedmennene bak den britisk-franske handelstraktaten av 1860, der også Frankrike gikk inn for frihandelen.

Cobden brukte sin store formue på sin politiske aktivitet, men fikk i 1846 en gave på 80 000 britiske pund etter en nasjonal innsamling.

Cobdens samlede skrifter og taler er utgitt ved sir Louis Mallet (The Political Writings of Richard Cobden, 2 bind, 1867) og J. Bright og T. Rogers (Speeches on Questions of Public Policy, 2 bind, 1870).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg