Faktaboks

Rex Sean O'Fahey
Født
1. juni 1943
Død
9. april 2019

Rex Sean O'Fahey var historiker av irsk-britisk opphav, professor ved Universitetet i Bergen og verdens fremste spesialist på historien til Darfur i Sudan. Han var den første forskeren på Afrikas historie ved UiB, og bygget opp et forsknings- og studiemiljø på dette området ved universitetet som har blitt høyt anerkjent verden over.

O'Fahey kom til UiB som stipendiat i 1971. Doktoravhandlingen hans omhandlet Keira-sultanatet (cirka 16.–19. århundre) i dagens Darfur. O'Fahey skrev mange bøker og artikler om den politiske, økonomiske og sosiale historien til Darfur. Han studerte også sufisme i Sudan og i Afrika. Sammen med John Hunwick har han redigert et omfattende verk om arabisk litteratur i Afrika.

I 2013 donerte han sin store samling av arabiske manuskripter, dokumenter og fotografier fra Sudan og andre land i Afrika til Universitetet i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg