Republikken Kongos politiske system

Forfatning og politisk system

Republikken Kongo har fra 2006 en ny grunnlov, som erstattet en midlertidig grunnlov fra 2003. Ifølge den nye forfatningen er landet en enhetsstatlig, presidentstyrt republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for fem år og kan gjenvelges én gang. Presidenten utnevner statsministeren (etter forslaq fra majoritetspartiet i parlamentet) og regjeringen, som er ansvarlig overfor nasjonalforsmalingen. Parlamentet har to kamre, nasjonalforsamling og senat, med henholdsvis 500 og 108 medlemmer, begge valgt for fem år. Stemmerettsalderen er 18 år. Medlemmene av nasjonalforsamlingen velges direkte, mens senatorene velges av provinsforsamlingene. Etter valgene til nasjonalforsamling (2006) og senat (2007) er parlamentet preget av et stort antall ulike politiske partier (69 i nasjonalforsamlingen og 26 i senatet).

Administrativ inndeling

Kongo er etter den nye grunnloven en enhetsstat inndelt i 25 provinser samt hovedstadsområdet. Ordningen, som etter planen skal være fullstendig gjennomført tidlig i 2009, erstattet den tidligere inndelingen i 11 regioner (inkludert hovedstaden).

Rettsvesen

Rettssystemet er preget av belgiske forbilder og ulik tradisjonell sedvanerett. Etter den nye grunnloven er domstolene uavhengige av det øvrige statsapparatet, men dommerne i de lokale magistratrettene, som dømmer i første instans, utnevnes av presidenten. Det finnes separate appelldomstoler for sivile og militære saker, og i siste instans en høyesterett (Cour de Cassation), en konstitusjonsdomstol og et øverste justisråd, som bl.a. foreslår kandidater til dommerstillinger både lokalt og nasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg