Denis Sassou-Nguesso

Denis Sassou-Nguesso har vært president i Republikken Kongo siden 1979, med unntak av perioden 1992–1997. Han besøkte Norge i 1987. Foto fra pressekonferanse.

Av /NTB.
Parlamentsmedlemmer
Parlamentsmedlemmer i Republikken Kongo, foto fra 2019.
Av .

Republikken Kongo er en enhetlig republikk, ledet av en president. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for fem år og kan gjenvelges én gang. Presidenten utnevner statsministeren etter forslag fra regjeringen og det partiet som har flertall i parlamentet. Regjeringen er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen. Parlamentet har to kamre, nasjonalforsamlingen og senatet, med henholdsvis 500 og 108 medlemmer. Begge er valgt for fem år om gangen. Stemmerettsalderen er 18 år. Medlemmene av nasjonalforsamlingen velges direkte, mens senatorene velges av provinsforsamlingene.

Republikken Kongo fikk i 2006 en ny grunnlov, som erstattet en midlertidig grunnlov fra 2003.

Administrativ inndeling

Republikken Kongo er etter den nye grunnloven en enhetsstat inndelt i 25 provinser samt hovedstadsområdet. Ordningen erstattet den tidligere inndelingen i 11 regioner, inkludert hovedstaden.

Rettsvesen

Rettssystemet er preget av belgiske forbilder og ulik tradisjonell sedvanerett. Etter den nye grunnloven er domstolene uavhengige av det øvrige statsapparatet, men dommerne i de lokale magistratrettene utnevnes av presidenten. Magistratretten er første rettsinstans i Kongo. Det finnes separate appelldomstoler for sivile og militære saker, og i siste instans en høyesterett (Cour de Cassation), en konstitusjonsdomstol og et øverste justisråd. Justisrådet foreslår blant annet kandidater til dommerstillinger både lokalt og nasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg