Rapallo-traktatene (tysk-russisk avtale)

Rapallo-traktaten var en fredsavtale mellom Tyskland og Sovjetunionen. Bildet er tatt i Rapallo under konferansen. Personene på bildet er den tyske kansleren Joseph Wirth (nummer to fra venstre) med den sovjetiske delegasjonen: utenriksministeren Georgij Tsjitsjerin (nummer fire fra venstre) og diplomatene Leonid Krasin (nummer tre fra venstre) og Adolf Joffe (til høyre).

Av /Das Bundesarchiv.

Artikkelstart

Rapallo-traktatene var en tysk-russisk avtale som ble undertegnet 16. april 1922 av den tyske utenriksministeren Walther Rathenau og den sovjetrussiske utenriksministeren Georgij V. Tsjitsjerin i Rapallo i Italia.

Faktaboks

Uttale
rapˈallo-traktatene

Bakgrunn

Bakgrunnen for avtalen var Tysklands og Sovjet-Russlands isolasjon fra det internasjonale samfunn etter første verdenskrig. Ingen av disse statene fikk delta på Versailles-konferansen som bestemte fredsoppgjøret etter verdenskrigen – Tyskland som tapende part og Sovjet-Russland som følge av bolsjevikenes maktovertakelse i Russland. Sovjet-Russland ble dessuten forsøkt isolert av vestmaktene gjennom diplomatisk isolasjon, handelsblokade og dannelsen av en såkalt cordon sanitaire, en rekke stater langs Russlands vestgrense som skulle bidra til å hindre spredning av revolusjon vestover. Med Rapallo-avtalen brøt Tyskland og Sovjet-Russland ut av isolasjonen og la press på vestmaktene for en normalisering av forholdet til de to landene.

Avtalens innhold

I avtalen ga begge parter avkall på enhver form for erstatning og territoriale krav fra hverandre. De ble videre enige om å opprette diplomatisk forbindelse, og det ble lagt grunnlag for økt varebytte. Rapollo-traktaten la også grunnlaget for en senere hemmelig avtale om militært samarbeid, noe som innebar et brudd på Versailles-traktaten. Avtalen ble avsluttet under Genovakonferansen samme år.

Traktaten skapte uro blant de allierte fordi de betraktet den som et skritt i retning av tysk-russisk forståelse med brodd mot vestmaktene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg