Walther Rathenau, tysk industrimann og politiker. Han var sønn av Emil Rathenau (1838–1915), som grunnla Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft (AEG). I 1915 fulgte han faren som sjef for AEG.

Rathenau utgav filosofiske verker, blant annet Zur Kritik der Zeit (1913) og Von kommenden Dingen (1917). Han var en av Edvard Munchs første tyske beundrere og beskyttere.

Rathenau ledet  den tyske råvareforsyningen i 1914–15. Han protesterte mot den uinnskrenkede ubåtkrigen i 1917 og ble tidlig interessert i en forståelsesfred. Etter krigen ble han medlem av det demokratiske parti. Han holdt oppgjør med tysk politikk før og under krigen, og med keiseren (Der Kaiser, 1919). I 1921 ble han minister for gjenreisningen og i 1922 utenriksminister. Han søkte å oppnå overenskomst med de allierte om erstatningsbetalingene, og forståelse med sovjetrusserne, se Rapallo-traktaten.

Rathenau var forhatt i nasjonalistiske kretser i Tyskland på grunn av sin politikk, dertil kom hans jødiske avstamning. 24. juni 1922 ble han myrdet av to tidligere offiserer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.