REST er en av flere metoder som brukes for å lage API-er. REST API-er brukes ofte for å spørre nett-tjenester om informasjon. REST er en forkortese som står for engelsk Representational State Transfer.

Faktaboks

Etymologi

forkortese for engelsk Representational State Transfer

Egenskaper

REST API-er skal ha følgende egenskaper.

Egenskap Forklaring
Ingen kobling mellom klient og tjener REST-API-er er basert på en klient-tjener-arkitektur hvor en klient spør en tjener om informasjon eller tjenester. Typisk bruker man vanlige HTTP eller HTTPS forespørsler for å kjøre oppgaver på tjeneren med REST. Klientapplikasjonen og tjenerapplikasjonen skal være helt uavhengige og bare kommunisere gjennom disse HTTP eller HTTPS forespørslene og svarene tjeneren sender. Dette gjør at man kan utvikle tjeneren og klientene som skal bruke den relativt uavhengig av hverandre.
Tilstandsløs Tjeneren lagrer ingen tilstand eller informasjon om klienten. Tjeneren vet derfor ikke om eventuelle tidligere forespørsler fra denne klienten. All kontekst må derfor være med i forespørselen selv om klienten sender flere forespørsler til samme tjener.
Tilrettelagt for mellomlagring (« cacheability») Svarene fra tjeneren skal gjøre det klart om innholdet i svaret kan mellomlagres eller ikke. Mellomlagring hos klienten eller andre steder i nettet kan gjøre forespørsler over nett mye raskere, men er avhengig av at det man spør om ikke endres for ofte. Hvis det man spør om blir endret så vil mellomlagrete resultater være utdaterte.
Lagdelt system Klienten trenger ikke å vite om maskinen den kontakter er selve tjeneren eller en mellommann. Mange nett-tjenester har en mellommann og mange tjenere bak. Mellommannen er en datamaskin som har som oppgave å sende forespørsler til den av tjenerne bak som har mest ledig kapasitet til å svare på forespørselen.
Uniformt grensesnitt Alle forespørsler etter samme informasjon eller tjeneste skal se like ut, uansett hvem som sender dem.
Frivillig kodeoverføring Tjeneren kan overføre programkode, for eksempel JavaScript, til klienten for at klienten kan kjøre koden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg